Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale werking van de website.
Instellingen
       

Culturele Club donderdag-2

donderdag 20 oktober 2022

 
Vervolgdata
donderdag 24 november 2022, donderdag 9 februari 2023, donderdag 23 maart 2023
Tijd
09:00 tot 16:00 uur
Inschrijfperiode
woensdag 14 september 2022 t/m vrijdag 7 oktober 2022
Inschrijving te annuleren tot
zaterdag 1 oktober 2022
Aantal deelnemers
minimaal 13, maximaal 15
Aantal beschikbare plaatsen
7
 

Gastvrouw : Ine Verbeeten, tel. 013-4681388

Kosten € 38,00

Museumjaarkaart of Vriendenloterij VIPkaart verplicht

Vervoer op eigen gelegenheid

 

Het eerste jaar van de culturele club zit er op.

Ondanks de niet altijd makkelijke omstandigheden zijn alle bezoeken aan de musea doorgegaan en zijn deze bezoeken door de deelnemers zeer positief beoordeeld. Daarom hebben we besloten door te gaan en ook in seizoen 2022-2023 weer museumbezoeken met gids te organiseren.

Inhoudelijke informatie hierover word je tijdig toegestuurd.

De groepsgrootte mag in de regel niet groter zijn dan 15 personen maar schroom niet om je toch in te schrijven.

Bij over-inschrijving gaan wij een oplossing  zoeken.

Groepsleidster bij de dinsdaggroep is Corrie van Gils. Bij de donderdaggroep is dat Gerry van Schijndel.

Museumjaarkaart is verplicht. Naast de museumjaarkaart wordt door de musea ook de Vriendenloterij VIPkaart steeds vaker geaccepteerd.

Vervoer is op eigen gelegenheid en voor eigen rekening.

De tijden van de rondleiding worden dusdanig gekozen dat je na 9.00 uur met het openbaar vervoer kunt vertrekken en vóór 16.00 uur weer met de terugreis kunt beginnen.

 

Contactpersoon: Nel Bos tel.: 06 15 01 00 22

Museum Arnhem

Expositie:    Van links naar rechts

              Een nieuwe kijk op een eeuw neo-realisme

 

knipsel-1jpg

                                                                                                          www.museumarnhem.nl
 

Hoe komt het dat binnen een kunststroming de ene kunstenaar in de vergetelheid raakte en de andere niet?

Museum Arnhem staat bekend om zijn collectie Neo-realisme, met werken van kunstenaars als Dick Ket, Carel Willink en Pyke Koch. De tentoonstelling Van Links Naar Rechts biedt een nieuwe kijk op een eeuw Neo-realisme, waarbij de invloed van politieke spanningen in het Interbellum zichtbaar worden. De economische crisis van 1929 en de machtsovername van Hitler in Duitsland in 1933 raakten ook de kunst en de kunstenaars in Nederland. Of ze nu expliciet positie kozen of niet, de maatschappelijke polarisatie had gevolgen voor hun werk, hun persoonlijk leven en hun carrières, en voor de collectievorming van musea.

            

Data en tijd:

do. 13 oktober 12.15 uur

Verzamelen 11.45 uur in Café Pierre

De rondleider wacht in de open ruimte tegenover de balie, uiterlijk 12.10 uur.

Reisadvies openbaar vervoer: 

Museum Prinsenhof Delft

Tentoonstelling: Amalia

knipsel 2

https://prinsenhof-delft.nl/

 

Ontmoet Amalia van Solms in onze nieuwe tentoonstelling do. 24 nov. 12.00 uur - 13.00 uur


De nieuwe tentoonstelling Amalia. Ambitie met Allure werpt voor het eerst de schijnwerper op Amalia van Solms (1602-1675) één van de meest invloedrijke vrouwen van de 17de eeuw. Een jonge Amalia, gravin van het Duitse Solms-Braunfels, belandde door een speling van het lot in 1621 in Den Haag. Haar huwelijk met stadhouder Frederik Hendrik van Oranje maakte haar in één klap de belangrijkste vrouw van de Republiek. Waan je in haar leven en ontdek het onbekende verhaal van een staatsvrouw met allure!

Naast Amalia’s rol en politieke invloed wordt ook nadruk gelegd op de unieke positie die zij als vrouw destijds met verve vervult. Centraal staan de dynastieke en politieke strategie die Amalia uitstippelt, de beeldcultuur die ze hiervoor inzet en het ontstaan van de Oranjezaal in Huis ten Bosch, waarvan een deel is nagebouwd in de tentoonstelling. Prachtige portretten en persoonlijke objecten, zoals haar zilveren bijbel en gegraveerde kabinet, vertellen Amalia’s levensverhaal vanaf haar aankomst in de Republiek tot haar begrafenis in Delft en alles daartussen in.

 

Museum van Bommel van Dam Venlo

Tentoonstelling: Melle - Schilder van een andere werkelijkheid

 

melle

https://www.vanbommelvandam.nl/

 

Melle Oldeboerrigter (1908-1976), ook weleens 'de Amsterdamse Jeroen Bosch' genoemd, is één van de meest raadselachtige schilders van de twintigste eeuw. Niet alleen zijn schilderijen bevatten vervreemdende taferelen, ook als kunstenaar wilde hij zich niet in één hokje laten vangen. Maar wie ongrijpbaar is, loopt het gevaar onbegrepen te blijven. Met de grote overzichtstentoonstelling MELLE – Schilder van een andere werkelijkheid brengt museum van Bommel van Dam de wonderlijke wereld van de enigszins in de vergetelheid geraakte kunstenaar opnieuw onder de aandacht.

De ongelofelijke kwaliteit van Melle als fijnschilder, de surrealistische elementen, de vele fallussen, de anarchistische invloeden en het raadselachtige gevoel dat je bekruipt als je naar zijn werk kijkt. Anno 2022 vindt museum van Bommel van Dam het tijd voor een nieuwe tentoonstelling gewijd aan het bijzondere oeuvre van Melle waarin de vele kanten van zijn werk allemaal aan bod komen. Aanleiding vormt een grote schenking kunstwerken van Stichting Melle twee jaar eerder. In het verleden is vaak geprobeerd de schilderijen van Melle te duiden. Geen gemakkelijke klus, niet in de laatste plaats omdat de schilder zich nooit heeft aangesloten bij een artistieke beweging of kunstenaarsgroep. Bovendien deed Melle zelden uitspraken over zijn motieven en inspiratie. Toch hebben veel kunsthistorici en psychologen zich aan een interpretatie gewaagd. Van Melle als excentrieke Amsterdammer en schilder die iedereen kent tot analyses gebaseerd op freudiaanse theorieën. Museum van Bommel van Dam kiest voor een benadering die ruimte biedt voor verwondering en reflectie.

 

 

 

 

 

LID WORDEN

Klik op de link hieronder en vul het aanmeldformulier in.

Lid worden